Sviatok všetkých svätých, alebo prečo si uctiť zosnulých

     1.novembra si veriaci počas omší pripomínajú svätých, ktorí viedli pravý kresťanský život, žili a zomreli vo viere v Ježiša Krista.

     Na 2. novembra pripadá Spomienka na všetkých verných zosnulých, ľudovo známa ako Dušičky.

     Od roku 1994 je 1.november na Slovensku dňom pracovného pokoja. Veriaci v tento deň spomínajú na príbuzných či predkov, ktorí neboli vyhlásení za svätých, ale žili čestným životom a vedeli sa obetovať za iných. Zároveň sa modlia ku svätým. Cirkev oddávna spája s týmto sviatkom nádej na vzkriesenie. Duchovní zvyčajne pripomínajú, že tento deň má byť dňom radosti a nádeje, nie strachu či smútku.

Prútené srdce    

     Pôvod tohto sviatku však siaha až do predkresťanských čias. Súvisí s pradávnou mystickou tradíciou indoeurópskych národov, keď sa medzi nás mali vracať duše zosnulých. Rozšírený bol najmä medzi obyvateľstvom keltského pôvodu, keď sa v noci z 31. októbra na 1. novembra druidi lúčili s letom patriacim bohyni života a vítali vládu kniežaťa smrti Samhaina (zo slova "Sam-fuin" - koniec leta), ktorý vládol zime.

Kelti verili, že v túto noc, keď život (leto) odovzdáva žezlo vlády smrti (zime), prichádzajú mŕtvi na zem, aby si vybrali na jeden rok telo, v ktorom sa usadia.

Zo strachu, že si vyberú práve ich vlastné, im prinášali rôzne obety. Verili tiež, že stena medzi svetom živých a mŕtvych je túto noc taká tenká, že sa dá medzi nimi ľahko nadviazať kontakt. Aby si Kelti naklonili mŕtve duše, ale zároveň odohnali zlých duchov a démonov, nachystali im všelijaké dobroty a dary.


 

     Medzi kresťanmi sa tento sviatok rozšíril na začiatku 7. storočia, keď pápež Bonifác IV. v roku 610 premenil pôvodne antickú svätyňu Panteón v Ríme na kresťanský chrám. Zasvätil ho úcte Panne Márii a všetkých svätých mučeníkov. V roku 837 vyhlásil pápež Gregor IV., že pohanský sviatok Samhain (koniec leta) bude patriť aj v kresťanskej cirkvi mŕtvym. Tak sa z 1. novembra stal sviatok Všetkých svätých a nasledujúci deň bol vyhlásený za Deň všetkých duší. Neskôr, v 10. a 11. storočí, sa z tohto sviatku vyvinula aj Pamiatka zosnulých - Dušičky, ktorá pripadá na 2. novembra.

    

      Na Slovensku má úcta k mŕtvym, návšteva hrobov príbuzných v dňoch 1. a 2. novembra veľmi dávnu tradíciu, ktorá sa udržala dodnes. Veriaci a ostatní obyvatelia prichádzajú na cintoríny, aby zapálením sviečok či kahancov a položením kytíc a vencov k hrobom spomínali na svojich zosnulých. Spomienkou na nich im vzdávame úctu za všetko, čo pre nás v živote vykonali a zároveň zostávajú v našom srdci žiť naďalej. Čoraz populárnejšími sa stávajú aj živé črepníkové kvety - chryzantémy, jesenné črepníkové kvety či čačina.

 

     Ak sa rozhodnete pre kahance, máte u nás možnosť veľkého výberu menších aj väčších kahancov rôznych farieb a tvarov. Dokopy máte u nás na výber viac než 70 rôznych typov. Vyberáte si aj spôsob "svietenia". Klasické sviečky (náplne) vedia byť nahradené voskovými sviečkami s umelým plamienkom či komplet LED (solárnymi) kahancami. Aj v náplniach máte veľký výber veľkostí, šírok - no aj dĺžok horenia. U nás nájdete až 35 typov náplní s dĺžkami horenia od 14 až do 132 hodín.

 

     Čo sa týka dušičkových, spomienkových aranžmánov, viete si vybrať už hotové dekorácie, alebo si kúpiť základ (napríklad venca) a dotvoriť ho podľa vlastných predstáv. Hotové aranžmány u nás nájdete (okrem vencov a ikebán) aj v tvare krídla, srdca, kruhovité aranžmány, aranžmány s anjelikmi a mnoho ďalších. Najpopulárnejšie sú momentálne prírodné materiály a neutrálne, prírodné zemité farby kombinované s jesennými odtieňmi žltej a oranžovej. Novinkou sú aj svietiace aranžmány - dušičkové dekorácie s jemnými led svetielkami, ktoré vytvárajú krásny snový efekt. Čoraz viac populárne sú aj lampáše či zdobené kahance. A či máte z čoho vyberať? Nuž, momentálne u nás nájdete viac ako 500 druhov aranžmánov a vencov.

 

     Ak ste kreatívna duša, poteší vás naša ponuka základov aranžmánov (vencov) a doplnkov, z ktorých si viete vytvoriť akýkoľvek aranžmán podľa seba. Populárne sú najmä základy vencov s pevným (betónovým) základom, ktorý odoláva aj náročnejším veterným podmienkam, či tradičné šiškové (drevené) vence aké poznáme z nedávnej minulosti. Dotvoriť tieto základy môžete pomocou čačiny, živých či sušených kvetov (limonky, státice, vresy, makovice, ... ), šišky, drievka, konáriky, prierezy dreva, zväzky konárikov či rôzne drevené nápisy ("Spomíname").

 

     Navšívte nás a vyberte si z našej ponuky, alebo si vytvorte svoje vlastné dekorácie - máme všetko, čo potrebujete. Aj to, o čom ešte neviete, že to potrebujete. Neveríte? Príďte sa presvedčiť. Tešíme sa na vás u nás v Ginke na Južnej triede 82 v Košiciach, či online na www.ginka.sk

 

Text: Ginka, Ján Husvár

Foto: Mirka Puchert, Ján Husvár

Zdroj: TASR, Bratislavské noviny