Májové sadenie v zeleninovej záhrade

V máji, najmä od polovice mesiaca (po zamrzlíkoch a po Žofií), sadíme:

- paradajky (z predpestovaných priesad)

- papriky (z predpestovaných priesad)

- mangold

- jarnú cibuľku

- uhorky

- cukety

- melóny

- ďalšiu sériu mrkvy pre postupný zber

 

Paradajky - najlepšie sa im darí v hlinito-piesočnatých pôdach. Mali by byť dobre prekyprené a vopred pohnojené, aby boli bohaté na živiny, ktoré paradajka na svoj rast potrebuje. Paradajky sa neodporúča sadiť na miesto, kde sme za posledné 3-4 roky už paradajky alebo papriky pestovali, nakoľko pôda bude jednak vyčerpaná, jednak ich ohrozujú rovnakí škodcovia a choroby. Čo sa týka stanovišťa, vyberáme im slnečné stanovište. Paradajky nesadíme blízko k sebe, aby vzduch medzi nimi čo najviac cirkuloval. Ideálna vzdialenosť medzi rastlinami je okolo 80 centimetrov. Paradajky vysádzame v polovici mája z vopred predpestovaných priesad, ktoré sme si založili v marci, alebo kúpili od miestnych pestovateľov. Nakoľko paradajky hodne rodia, pre svoj rast potrebujú oporné kolíky. A ešte jeden tip pre sadenie - po zatlčení kolíka do zeme vyhrabte asi 20 centimetrovú jamku a naplňte ju vodou. Do nej vložte priesadu paradajky tak, aby “ležala” a jej vrchná časť sa opierala o stenu jamky.Vďaka tomuto kroku rastlina pustí korene aj zo zahrabanej časti stonky, čo ju náramne posilní a spraví stabilnejšou.

Prečo pestovať paradajky:

- obsahujú veľa vitamínu C - paradajky sú bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý je dôležitý pre správnu funkciu imunitného systému. Tento vitamín zvyšuje produkciu bielych krviniek, ktoré sú schopné bojovať proti infekciám a chorobám. Pravidelná konzumácia paradajok môže pomôcť zvýšiť odolnosť organizmu voči infekciám a ochoreniam.

- obsahujú lykopén - paradajky sú taktiež významným zdrojom lykopénu, silného antioxidantu, ktorý je zodpovedný za ich červenú farbu. Lykopén chráni bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a oxidáciou. Štúdie ukazujú, že pravidelná konzumácia potravín bohatých na lykopén, ako sú aj paradajky, môže znížiť riziko niektorých typov rakoviny, najmä rakoviny prostaty, pľúc a žalúdka.

- obsahujú mnoho antioxidantov - okrem lykopénu obsahujú paradajky aj ďalšie antioxidanty, ako sú betakarotén, vitamín E a vitamín C. Tieto antioxidanty chránia bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, čo môže pomôcť pri prevencii chronických ochorení, ako je napríklad srdcová choroba, cukrovka a ochorenia očí.

- obsahujú vitamín K - vitamín K je dôležitý pre zdravie kostí a zrážanie krvi. Vitamín K podporuje tvorbu osteokalcínu, proteínu nevyhnutného pre udržanie silných a zdravých kostí. Okrem toho je vitamín K dôležitým faktorom pri zrážaní krvi, čo môže pomôcť pri hojení rán a prevencii nadmerného krvácania.

- obsahujú draslík - paradajky sú zdrojom draslíka, minerálu dôležitého pre udržanie normálneho krvného tlaku a zdravia srdca. Draslík pomáha regulovať množstvo sodíka v tele a udržiavať rovnováhu tekutín, čo môže pomôcť pri prevencii vysokého krvného tlaku a súvisiacich chorôb srdca.

 

 

Paprika - v máji sadíme papriky von z vopred vypestovaných priesad. Nezabúdame ich pred výsadbou “otužovať” - teda počas teplých dní vynášať von do polotieňa a večer ich vracať dovnútra. Papriky sa zvyčajne sadili von až po 15.5., avšak zmeny teplôt nám dovoľujú dať ich von už skôr - radšej si však vždy skontroľujme počasie, či ešte nehrozia ranné mrazy. Čo sa týka stanovišťa, papriky milujú slnko a teplo - a neznášajú vietor. Preto ich sadíme buď do závetria, alebo sklenníka/fóliovníka, alebo im spravíme aspoň “stenu” okolo nich. My osobne papriky pestujeme vo fóliovníku a vo vyvýšenom záhone, na čiernej netkanej textílií a “zalievame” ju kvapkovou závlahou. Papriky neprelievame, pred ďalším polievaním je vhodné ak zem jemne preschne. Papriky sú náročné na živiny, preto ich treba pravidelne prihnojovať. My používame Kristalon Kvet a plod. Dávame pozor aj na mravce - tie do papriky donesú vošky. Proti voškám používame najčastejšie Mospilan.

Prečo pestovať papriky:

- obsahujú veľa vitamínu C

- obsahujú veľa vitamínu A - dôležitý je pre zrak, zdravie pokožky a funkciu imunitného systému

- bohaté na antioxidanty - papriky obsahujú napríklad beta-karotén, lykopén a kryptoxantín, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom (poškodením, ktoré spôsobujú voľné radikály); zároveň znižujú riziko ochorení ako rakovina a rôzne srdcové ochorenia

- podpora trávenia -vďaka vysokému obsahu vlákniny papriky podporujú zdravé trávenie a regulujú tráviaci systém.

- nízka kalorická hodnota - papriky sú nízkokalorickou potravinou, čo ich robí vhodnou súčasťou diét pre tých, ktorí sledujú svoju hmotnosť alebo chcú udržať zdravú stravu

- znižujú zápal v tele

- vďaka obsahu kapsaicínu (fytonutrient) znižujú hladinu cholesterolu a krvného tlaku, čím prispievajú k zdraviu srdca

- okrem zdravotných benefitov prinášame aj pár “pestovateľských” - paprika má skutočne rýchly rast a vysokú výnosnosť; má aj dekoratívne využitie vďaka zeleným listom a farebným kvetom a plodom; podporuje biodiverzitu nakoľko priťahuje rôzny hmyz a teda aj vtáky


 

Mangold - obľubuje spracovanú a pohnojenú pôdu, najlepšie kompostom. Potrebujú veľa živín, preto ich aj počas rastu môžeme prihnojovať kompostom, alebo ich zakrývame nástielkou z jemne pokosenej (pomulčovanej) trávy. Táto tráva nám zároveň čiastočne zabráni prerastaniu buriny, čo mangold tiež neobľubuje. Čo sa týka samotného sadenia, semená sejeme najlepšie do riadkov približne 40 centimetrov od seba, samotné semené približne 6 centimetrov od seba. Po vyrastení zberáme listy postupne, akonáhle dosiahnu výšku približne 15 centimetrov - väčšie listy už nebudú chutiť dobre a môžu nás skôr odradiť. Zaujímavé na mangolde je aj to, že v zime prezimuje, netreba ho teda na zimu vyťahovať a ničiť. Ak chceme mať istotu, zakryjeme ho trávou alebo lístím, ktoré pozbierame v jeseni. Existuje jemný listový mangold a silnejší stopkový, vyberte si ten, ktorý vám chutí viac :)

Prečo pestovať mangold:

- obsahuje veľa vitamínu K (benefity sme rozpísali vyššie)

- obsahuje vitamín A (benefity sme rozpísali vyššie)

- bohatý na antioxidanty (benefity sme rozpísali vyššie)

- vysoký obsah vlákniny

- má široké možnosti použitia v kuchyni - napríklad na šaláty, do polievok, do cestovín, do omeliet, na tvorbu omáčok a podobne. Jeho šťavnaté listy a stonky dodávajú jedlám chutnú a farebnú príchuť.

- v kuchyni dokáže nahradiť špenát - nakoľko má podobnú chuť a textúru


 

Jarná cibuľka - nie je len nedorastenou klasickou cibuľou, ako si to mnohí stále myslia. Pochádzajú z iného rodu a vyznačujú sa jemnejšou, stráviteľnejšou štipľavosťou než klasické cibule. Hoci ich spomíname pri pestovaní v máji (lebo sa im teraz začína najlepšie dariť), v podstate ich môžeme sadiť už skôr (odkedy nočné teploty neklesajú pod - 5 °C), ale aj počas celého leta. Sadíme ich zo semien alebo ľahšie z cibuliek, ktoré sadíme približne 10 centimetrov odseba. Jemne ich zatlačíme do pôdy (alebo ak máme tvrdšiu pôdu, spravíme si vopred drobnú dierku) a zakryjeme ich tenkou vrstvou (do 1 cm) prekyprenej pôdy. Cibuľky nepremáčame, ak chceme aby zem okolo nich nepreschýnala rýchlo, obsypeme ich vrstvou mulču.

Prečo pestovať jarnú cibuľku:

- je bohatá na vitamíny a minerály, obsahuje napríklad vitamíny A, C, K a B6 a minerály ako vápnik, draslík, železo a meď

- obsahuje mnoho antioxidantov

- podporuje trávenie vďaka vysokému obsahu vlákniny

- podporuje zdravie srdca - vďaka allicínu a kveretínu pomáha pri znižovaní hladiny cholesterolu a krvného tlaku, čím pomáha udržiavať cievy a srdce zdravé

- obsahuje málo sacharidov a chutí nám aj pre svoju “chrumkavosť”

- okrem samotnej cibuľky využívame aj celú zelenú “vňať”

 

Uhorky - uhorkám sa najlepšie darí v dobre priepustnej a vlhkej pôde na slnečnom stanovišti. Pôdu je vhodné pred výsadbou dobre prekypriť a zmiešať s kompostom (ak nemáme kompost, existujú špeciálne hnojivá na uhorky), pre lepšiu živinovú hodnotu. Sadí sa buď zo semien priamo do zeme, alebo zo sadeníc (odporúčame), s dostatočným odstupom medzi rastlinami. Je dôležité udržiavať pôdu pravidelne zalievanú, najmä počas teplých letných dní, a zabezpečiť rastlinám oporné štruktúry na ich vertikálny rast. Pravidelné hnojenie organickým hnojivom podporuje zdravý rast a tvorbu plodov, pričom je dôležité časté sledovanie rastlín a ich ochrana pred škodcami a chorobami. Zber plodov sa vykonáva pravidelne, keď sú ešte mladé a malé, aby boli chutné a šťavnaté. Po vysadení uhoriek von odporúčame zakryť ich na noc sklenenými pohárikmi, nakoľko uhorky sú obľúbenou pochúťkou slimákov. Ak máte doma na ochranu pred slimákmi indických bežcov (indický bežec, druh kačice), musíme uhorky chrániť aj pred kačkami :)

Prečo pestovať uhorky:

- hydratácia a nízky obsah kalórií - uhorky sú zložené z približne 95% vody, čo ich robí vynikajúcou potravinou na hydratáciu organizmu.

- výborný nízkokalorický snack - chrumkavá uhorka namiesto keksíka nám pomáha udržať štíhlu líniu

- bohatý zdroj vitamínov a minerálov: uhorky obsahujú vitamíny (napr. vitamín K, vitamín C) a minerály (napr. draslík)

- obsahujú antioxidanty (benefity sme rozpísali vyššie)

- hydratujú pokožku - konzumácia uhorky môže prispieť k hydratácii pokožky zvnútra, čo môže pomôcť udržať ju zdravú a žiarivú. Taktiež sa uhorky používajú na prípravu rôznych pleťových masiek

- osviežujúci prísada do jedál - uhorky pridávajú osviežujúcu chuť a textúru do šalátov, sendvičov, studených polievok a nápojov. V lete vytvoria osviežujúci jemne horný nápoj, ak ich len zalejete vodou s trochou mäty a citrónu.

- variabilita spracovania - uhorky sú vhodné na rôzne spôsoby prípravy, vrátane čerstvej konzumácie, zavárania, nakladania a prípravy chutných dipov a omáčok.

- vďaka plazivému rastu chránia pôdu - uhorky majú plazivý rast, čím pomáhajú zakryť pôdu a zamedziť presúšaniu pôdy a rastu buriny

 

Cukety - cukety je najlepšie pestovať na slnečnom stanovišti v dobre priepustnej pôde s dostatočným obsahom živín, ktoré sme pridali do pôdy buď ešte na jeseň, alebo aspoň dva týždne pred sadením. Semená cukiet môžeme priamo zasadiť do zeme, keď už pominulo nebezpečenstvo mrazu, alebo si ich predtým predpestovať v kvetináčoch v dome alebo v skleníku či fóliovníku. Pri sadení dbáme na dostatočný odstup medzi rastlinami a udržujeme pôdu vlhkú, no nie premokrenú. Cukety majú tendenciu rýchlo rásť, preto ich pravidelne zbierame - najlepšie keď sú ešte mladé a malé, aby sme podporili tvorbu nových plodov. Aby sme zabránili hromadeniu vlhkosti a rozvoju chorôb, odporúčame cukety pestovať na oporných štruktúrach ako sú mriežky alebo koly, aby sa plody nedotýkali zeme. S pravidelným zalievaním, hnojením a ochranou pred škodcami a chorobami je úspech pri pestovaní cukiet v našich záhradách zaručený.

Prečo pestovať cukety:

- regulácia cukrov v krvi - vďaka nízkemu obsahu sacharidov a vysokému obsahu vlákniny v cuketách udržujú cukety stabilnú hladinu cukru v krvi, čo ocenia najmä diabetici

- pomáha udržiavať zdravé oči - cukety obsahujú luteín a zeaxantín, teda antioxidanty dôležité pre zdravie očí, ktoré chránia napríklad pred makulárnou degeneráciou a inými očnými problémami spojenými s vekom

- podporujú imunitný systém vďaka obsahu vitamínu C

- podporujú zdravie kostí vďaka zvýšenému obsahu vápnika

- má všestranné použitie v kuchyni - dá sa variť, smažiť, vyprážať. My napríklad obľubujeme “cestoviny” z cukety, kedy si ju škrabkou na zemiaky nakrájame na tenké pásiky, ktoré varíme a miešame s inou zeleninou.

- v kuchyni sa dajú použiť aj ako príloha, nie len ako hlavné jedlo

- oproti iným zeleninám má cuketa dlhšiu čerstvosť (v chladničke vydrží čerstvá dlhšie)

- dá sa použiť aj na prípravu zdravých sladkých dobrôt ako cuketové koláče, muffiny alebo smoothie

 

Melóny - melóny sa najlepšie pestujú na slnečnom stanovišti v dobre priepustnej a živinami bohatej pôde s pH okolo 6,0 až 6,8. Pred sadením semien melónov je dôležité pôdu dobre pripraviť, odstrániť všetky buriny a prípadne ju obohatiť kompostom alebo hnojivom. Melóny zvyčajne pestujeme priamo zo zasadených semien, ktoré sa sadia do zeme až počas teplých letných mesiacov, keď už pominulo nebezpečenstvo mrazu. Pri sadení semien dbajte na dostatočný odstup medzi rastlinami, melóny zvyčajne potrebujú okolo 1,5 až 2 metrov medzi jednotlivými rastlinami. Po výsadbe je melóny dôležité pravidelne zalievať, aby mali dostatok vlhkosti - vyhnime sa premokreniu, čo by mohlo spôsobiť hnilobu koreňov. Melóny potrebujú taktiež dobrú podporu, aby sa mohli voľne rozvíjať, preto odporúčame použiť rôzne druhy oporných štruktúr. Počas rastu melónov pravidelne odstraňujeme buriny a občas prihnojíme, čím podporíme rast a tvorbu plodov.

Prečo pestovať melón:

- podporuje hydratáciu - nakoľko má melón vysoký obsah vody, pomáha udržiavať telo hydratované a tak zachováva správne fungovanie orgánov a systémom v tele

- obsahuje vitamíny A a C

- obsahuje antioxidanty

- je to obľúbený letný snack, ktorý sa ľahko konzumuje

- majú široké možnosti použitia v kuchyni - konzumujeme ich čerstvé ako osviežujúci dezert alebo súčasť šalátov, môžu sa použiť aj na prípravu šťavy, smoothies, sorbetov alebo dokonca v kombinácii so slanými ingredienciami v šalátoch

- sú nenáročné na pestovanie

- vysoký výnos - pri správnom pestovaní sa budeme tešiť z vlastnej bohatej úrody melónov

 

Okrem týchto plodín môžeme vysiať už aj ďalšiu sériu mrkvy, pre postupný zber. O pestovaní mrkvy sme písali v predchádzajúcom článku.


V máji nezabúdame ani na drobné ovocie v našich záhradách - v týchto dňoch by sme mali pomôcť jahodám a malinám výdatnou zálievkou, práve totiž prebieha ich rýchly rast a dostatočná závlaha im dodá dostatok živín, čo nám rastlinky oplatia hojnou úrodou. Trsy jahody odporúčame taktiež podložiť - fóliou, mulčovacou kvôrou či podrvenými konármi.

 

Na dnes je to od nás všetko. Ako ste sa dozvedeli, od paradajok cez uhorky až po špenát, každá plodina má svoje vlastné tajomstvá a výhody, ktoré môžu prispieť k zdraviu, chuťovým zážitkom a potešeniu z pestovania vlastnej úrody. Dúfame, že tento článok vás inšpiroval a poskytol vám užitočné informácie a tipy pre vašu vlastnú záhradu. Ak máte záujem o ďalšie témy týkajúce sa záhradníctva, neváhajte sledovať náš blog alebo sa k nám pridajte na sociálnych sieťach. Ďakujeme, že ste si našli čas prečítať tento článok a tešíme sa na ďalšie stretnutie s vami v našej záhradkárskej komunite!